Sloop Afrikaanderwijk beperkt

NIEUWS… De sloopplannen voor de Tweebosbuurt, aan de oostelijke rand van de Afrikaanderwijk, worden mogelijk “iets afgeschaald”. Na “fel protest” door bewoners en bemiddeling hebben woningcorporatie Vestia en de bewonerscommissie hierover onlangs een “moeizaam akkoord” bereikt. Dat meldt NRC Handelsblad.

“De laatste ongeveer zeventig bewoners die weigeren te verhuizen, kunnen blijven of terugkeren in de buurt die symbool is geworden voor de verhitte woonstrijd in de stad”, aldus de NRC. Ze hebben nu het gevoel te worden ‘verjaagd’. Volgens het akkoord kunnen woningen op verzoek van bewoners gerenoveerd worden in plaats van gesloopt, legt An Rook van de bewonerscommissie uit. Rook: “Het leuke is dat Vestia daarmee bevestigt dat die woningen dus helemaal niet zo slecht zijn als ze steeds zeggen.” Een woordvoerder van Vestia zegt hierover: “Om te bepalen of we inderdaad toch meer sociale woningen houden, gaan we een inventarisatie onder bewoners doen.”

afrikaanderwijk hilledijk

Zelfs dit historisch pand aan de Hilledijk staat op de slooplijst…

Volgens de huidige plannen worden in de Tweebosbuurt 599 woningen en bedrijfsruimten gesloopt, waarvan 535 huurwoningen van Vestia. Daarvoor in de plaats komen 137 nieuwe sociale huurwoningen, 101 vrije huurwoningen en 143 koopwoningen. Ook wil Vestia 90 sociale huurwoningen in de buurt gaan renoveren.

Verlaging van het aantal goedkope huurwoningen is sinds enkele jaren gemeentelijk beleid, zoals vastgelegd in de ‘woonvisie’. Het sluit aan bij het doel van het NPRZ om de structurele sociaal-economische achterstand van Rotterdam-Zuid binnen twintig jaar weg te werken.

Lees het volledige nieuwsbericht op NRC.nl.

Eén reactie

  1. Het is niet goed te begrijpen dat een door fusie overmachtig lichaam als Vestia niet naar zijn bewoners luistert. Als verlaging van het aantal goedkope huurwoningen sinds enkele jaren gemeentelijk beleid is, zoals vastgelegd in de ‘woonvisie’ en aan sluit aan bij het doel van het NPRZ om de structurele sociaal-economische achterstand van Rotterdam-Zuid binnen twintig jaar weg te werken met dit middel, dan is het de vraag of Vestia voldoet aan de algemene doelstelling van woningcorpaoraties in het algemeen, om zo goedkoop mogelijk te voorzien in geschikte woonruimten wat juist nu zo nodig is, dit kan geen ‘visie’ zijn en dus ook geen ‘woonvisie. Ook is het afbreken van woningen een culturele vernietiging, dat het onder protest van de bewoners gaat een sociale vernietiging, dat Vestia dit doet met zijn verleden van kapitaal vernietiging een klap in het gezicht van elke bewoner van de bestaande woningen beheerd door Vestia. De vernietigende uitvoering van de naoorlogse wederopbouw door het oorspronkelijke plan Witteveen niet uit te voeren, de schouwburg ook maar te slopen, de uitgebreide afbraak in de naoorlogse jaren te ingrijpend laten voortduren, doet de vraag rijzen of niet geheel Rotterdam vernietigd en in stikstof producerend in betonnen lelijkheid moet worden herbouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *