‘Een plek voor iedereen’

INTERVIEW…

“De reacties op de veranderingen zijn wisselend”, vertelt Simone Koenders van projectbureau Hart van Zuid. “Vooral oudere bewoners vinden het weleens lastig, terwijl jongere bewoners en ondernemers meestal enthousiast reageren.” Naar verwachting heeft Rotterdam-Zuid binnen twee tot vier jaar een vernieuwd en aantrekkelijk stadscentrum. Tijd om een tussenbalans op te maken.

Simone Koenders start binnenkort met een nieuwe functie. Ze kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen drie jaar waarin ze als omgevingsmanager werkte voor Hart van Zuid, een projectbureau van bouwbedrijven Heijmans en Ballast Nedam. In opdracht van de gemeente werkt het bureau van 2016 tot minimaal 2022 aan een metamorfose van Ahoy, Zuidplein en omgeving.

Levendig en veilig
“Het overdekte winkelcentrum wordt uitgebreid en het gebied eromheen veranderen we in een aantrekkelijke wandelboulevard met winkels en horeca”, legt Koenders uit. Ook de bushaltes worden heringericht. Zuidplein is en blijft een belangrijk knooppunt in het lokaal en regionaal openbaar vervoer.

hartvanzuid

Hart van Zuid

Sportieve bewoners genieten al sinds januari 2018 van het Zwemcentrum Rotterdam, met een 50-meterbad. Bovendien kunnen kunst- en cultuurliefhebbers binnenkort terecht in het nieuwe onderkomen voor Theater Zuidplein met verder een bibliotheek, open podia en expositieruimtes. Tot slot wordt het evenementen- en congrescentrum Ahoy uitgebreid en gemoderniseerd. Aan het vernieuwde Ahoyplein komt een hotel en een bioscoop.

Bij aanvang van de bouwactiviteiten in 2016 zijn de totale kosten geraamd op 243 miljoen euro. Doel van dit alles is om Rotterdam-Zuid eindelijk een volwaardig stadscentrum te geven: aantrekkelijk, levendig, veelzijdig en veilig. Het gebied wordt economisch, sociaal en cultureel versterkt, wat ook een positieve uitwerking moet krijgen op de omliggende wijken en op Rotterdam-Zuid als geheel.

Wensen en zorgen
“Als omgevingsmanager was ik de contactpersoon voor alle bewoners, ondernemers, reizigers en andere bezoekers van het gebied”, zegt Koenders. “Ik informeerde ze over de bouwactiviteiten en luisterde naar hun wensen en zorgen.” Ze hield vier keer per jaar een informatieavond en wekelijks een spreekuur. Bovendien maakte ze regelmatig haar rondes door de wijk.

“De reacties op de veranderingen zijn wisselend”, vertelt de omgevingsmanager. “Vooral oudere bewoners vinden het weleens lastig, terwijl jongere bewoners en ondernemers meestal enthousiast reageren.”

Sommige buurtbewoners ondervinden overlast van daklozen, verslaafden en concertbezoekers. Bovendien zijn er vrouwen die ’s avonds niet alleen over straat durven. Koenders begrijpt deze klachten en bespreekt ze met de gemeente: “We kunnen die problemen niet allemaal oplossen. Maar we verwachten wel dat de sociale controle en dus de veiligheid zal toenemen. Omdat het gebied levendiger wordt.”

Een plek voor iedereen
“De meeste winkeliers en horecaondernemers zijn enthousiast”, aldus Koenders. Ze zien veel kansen in de vernieuwing van het gebied. Met bijvoorbeeld terrassen zonder verkeershinder. En ze verwachten al binnen een paar jaar te kunnen profiteren van een groeiend aantal klanten.

Ook de wat jongere buurtbewoners juichen het vaak toe dat het gebied gezelliger en aantrekkelijker wordt. “Ze zijn helemaal blij met de komst van terrasjes, een nieuw theater en de bioscoop”, aldus Koenders. Bovendien organiseert het projectbureau een sociaal programma. “Hiermee bieden we bijvoorbeeld jongeren de kans hun talenten te ontwikkelen. En met meerdere partners wordt een arbeidsmarktonderzoek uitgevoerd om nieuwe arbeidsplaatsen te creëren voor mensen van Zuid.”

Critici zeggen dat het opknappen van oude volksbuurten tegenwoordig meestal ten koste gaat van de oorspronkelijke bewoners. Die worden verdreven door welgestelde nieuwkomers. Dreigt dit proces dat door sociologen ‘gentrificatie’ wordt genoemd ook voor het Hart van Zuid? “Nee dat is echt niet onze bedoeling”, verzekert Koenders. “Wij willen juist graag dat de mensen die er nu wonen er ook kunnen blijven. Het nieuwe centrum van Zuid moet een mooier en fijner gebied worden om te wonen. Een plek waar iedereen zich thuis kan voelen.”

 

Reacties zijn gesloten.