Van de Boogjes naar de Boompjes

COLUMN (De Vreewijker) – Hebben jullie dat ook weleens? Dat je denkt: leuk plan, maar ja… wat hebben we eraan? Want voorlopig zijn we nog niet af van jeweetwel, en dus is de toekomst ongewisser dan ooit? Toch heb ik volgens mij iets leuks bedacht. Over hoe we Vreewijk beter bij de rest van Rotterdam kunnen betrekken, en andersom.

Waar ik aan denk, is een jaarlijks evenement dat deel kan uitmaken van de Dag van Vreewijk: een fietstocht met gids van Vreewijk naar ‘de stad’, van de Boogjes naar de Boompjes, en terug.

Liefhebbers van literatuur zullen die fietsroute misschien herkennen van de klassieke ‘bildungsroman’ Karakter van Ferdinand Bordewijk, uit 1938. Een inspirerend en ontroerend verhaal dat zich afspeelt in het vooroorlogse Rotterdam en dat vertelt over de talentvolle arbeidersjongen Jacob Katadreuffe. Midden in de crisisjaren – als de wereldeconomie op zijn gat ligt en massa’s havenarbeiders werkloos raken – toont hij zich vastberaden om van een dubbeltje meer dan een kwartje te worden. Hij moet en zal advocaat worden en offert hier alles voor op.

Katadreuffe begint als jongste bediende in een chic advocatenkantoor, gevestigd aan de Boompjes. Daar krijgt hij gevoelens voor de charmante en intelligente secretaresse Lorna te George… En zij woont in Tuindorp Vreewijk. Juffrouw Te George fietst dagelijks van haar ouderlijk huis naar haar werk. Ook in lunchtijd: “Op de fiets van de Boogjes naar de Boompjes vice versa, vier maal per dag.”

de Boogjes in vooroorlogs Vreewijk

Katadreuffe weet dat de Boogjes een zijstraat is van “den Groenen Zoom”, maar is zelf nog nooit in Vreewijk geweest, in “het alleruiterste zuiden” van Rotterdam. Dat gold, en geldt helaas nog steeds, voor veel Rotterdammers. Tot op de dag van vandaag.

Zonde toch? Voor al die Rotterdammers? Dat ze onze bijzondere wijk vol met rijksmonumenten en vooral veel groen niet kennen?

Een jaarlijkse fietstocht ‘op karakter’ van de Boogjes naar de Boompjes en terug kan daar hopelijk iets aan veranderen. De Leeszaal Vreewijk zou bijvoorbeeld een lezing kunnen organiseren over de beroemde roman van Bordewijk en exemplaren van het boek te koop aanbieden. Podium Vreewijk kan de met een Oscar bekroonde verfilming van Karakter door Mike van Diem vertonen in het Witte Paard. In de Museumwoning aan de Lede kunnen bezoekers een mooi beeld krijgen van hoe Vreewijkers voor de oorlog leefden. En in het café aan de Boompjes 701, met ruim uitzicht op de blauwe levensader van onze havenstad die Noord en Zuid bij elkaar brengt, kunnen we misschien een koffiepauze inlassen voor de fietsers. Met een praatje van de stadsgids.

Mijn plannetje blijft voorlopig nog wel even in de ijskast. Naast de vaccins. Ik weet het. Maar ik wil graag geloven dat Jeangu Macrooy gelijk heeft als hij binnenkort vanuit Ahoy, bij ons om de hoek, voor een wereldwijd miljoenenpubliek zingt dat wij staan aan de ’the beginning of a new age’. Dus tegen jeweetwel zeggen we: wij hebben karakter, ons krijg je niet kapot, yu no man broko mi!

Deze column verscheen eerder in wijkkrant De Vreewijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *